Lancering “Het gesprek: Ommetjes door het Parkinsonbrein”

Het doosje met gesprekskaartjes is ontwikkeld om de onzichtbare obstakels in het denken bespreekbaar te maken. Een groot deel van de mensen met de ziekte van Parkinson(isme) heeft last van deze obstakels.

Obstakels in het denken

Het gaat dan om minder goed kunnen concentreren in een drukke omgeving, minder goed kunnen organiseren, een beperkter overzicht, moeite hebben met het vinden van de juiste woorden, minder initiatief nemen, gevoelig zijn voor druk en van alles kwijt zijn. Mensen vinden deze onzichtbare klachten vaak het meest verontrustend.

Meestal kennen we Parkinson(isme) van het traag en klein worden van het bewegen, het trillen of het ontbreken van de mimiek in het gezicht. Dat is slechts het topje van de ijsberg. Als de ziekte is vastgesteld, ervaart een groot deel van de mensen ook al veranderingen in het denken. Deze klachten kunnen in de loop van de ziekte verergeren.

De gesprekskaarten

De roze kaarten zijn voor de mensen met Parkinson(isme). In de afbeelding is het thema “Concentreren” te zien. De kaarten van een thema verdeel je over de gesprekspartners. Iemand start met het lezen van de situatie. Vervolgens lezen de deelnemers de kaarten met ommetjes voor. Dan ga je met elkaar in gesprek door het beantwoorden van hulpvragen. Zo kun je ommetjes ontdekken die je nog niet eerder deed. Mensen met Parkinson zijn hierin heel creatief. Je kunt je ommetjes ook afstemmen met je naasten. Voor naasten zijn er groene themakaartjes in het doosje.

Bron Winus Koops. Van links naar rechts: Erik Scherder, Copy Pronk, Annette Zwart, Florians Huiskens, Odile van den Heuvel, Edwin Barentsen, Ingrid Sturkenboom, Marijn van Ballegooijen, Marjan Overdiep, Petra Senden, Simone Koops en Anja van Baardewijk-Joosten. Op de voorgrond Lydia Göbel.

Lancering

Symbolisch werden 9.250 doosjes met gesprekskaarten overhandigd aan de Parkinson(isme) vereniging en ParkinsonNet. Zij gaan hiermee het komende jaar verder. Zo is er bijvoorbeeld voor de Parkinson Cafés een speciale presentatie met een draaiboek en videoanimaties ontwikkeld. Dit alles is mede mogelijk gemaakt door de sponsoren Zorg en Zekerheid en Stichting Bovenkerk.

De oplossing

Alleen de fysieke symptomen van Parkinson(isme) zijn met medicatie te onderdrukken. Voor het denken heb je dus andere middelen nodig. Dé oplossing daarvoor is het toepassen van ommetjes als een obstakel zich voordoet. Daarbij geeft Erik Scherder aan dat je moet blijven bewegen, óók om beter te kunnen denken. En dat mag beste een beetje moeite kosten. Het is helemaal top als je tegelijkertijd actief beweegt en denkt (bijv. Boksen). We hadden sinds Corona de wandelommetjes en nu hebben we ook ommetjes om met het geheugen fit te blijven. Odile van den Heuvel benadrukt dat je extra kracht haalt uit Hopamine, de tegenhanger van dopamine.

Om de achteruitgang in het denken zo lang mogelijk te vertragen en handig met je obstakels in het denken om te gaan moet je dus iets doen. Het toepassen van ommetjes, actief bewegen OMdenken en vooral Hopamine bijtanken. Het liefst alle drie tegelijk en met een beetje moeite.

Paralel met andere ziektebeelden

Wethouder Marijn van Ballegooijen benadrukt “Parkinson heb je niet alleen, dat heb je samen met je naasten”. Dat er daarbij steeds meer inzicht is in de gevolgen voor het denken helpt ons enorm.” Marijn is vol lof over het initiatief van de gesprekskaarten en ziet ook parallellen met andere ziektebeelden als MS of zelfs dementie. De obstakels kunnen uiterlijk gelijk zijn, maar de oorzaak waardoor ze veroorzaakt worden is verschillend.

Eerbetoon aan Marina Noordegraaf

Marina Noordegraaf was samen met Edwin Barentsen initiatiefnemer van de COPIED-studie. Dat resulteerde later in het zelfhulpboek “Ommetjes door het Parkinsonbrein”. Marina heeft op bijzondere wijze het boek geschreven, geïllustreerd en vormgegeven. Helaas is zij niet lang na het uitkomen van het boek overleden. Maar haar gedachtegoed is nog altijd super actueel.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.