“Het gesprek: Ommetjes door het Parkinsonbrein” is voor mensen met Parkinson(isme), hun familie, vrienden, buren en zorgverleners. Er zijn speciale gesprekskaartjes waarmee je samen kunt praten over de uitdagingen die Parkinson in het denken met zich meebrengt. Dit gesprek kan thuis, bij de zorgprofessional of in het Parkinson Café plaatsvinden. Er kunnen 6 personen tegelijk meedoen.
Thema’s
Het boek “Ommetjes door het Parkinsonbrein” is de basis voor de gesprekskaartjes. De kaartjes hebben drie thema’s: vergeten, concentreren en starten & stoppen. Een vierde thema, tijdbuigers, geeft je een ander inzicht op het gebruik van Tijd. Twee animamatiefilmpjes en een instructie leggen de ommetjes uit.
Parkinson Cafés
Voor Parkinson Cafés is er een presentatie met een handleiding. De mensen met Parkinson zitten dan apart van de naasten. In groepjes van 4 worden ervaringen gedeeld en vragen beantwoord. Het mooie is dat iedereen net weer even andere ommetjes inzet. Je leert van elkaar hoe je de obstakels omzeilt.
Gratis gesprekskaartjes door Zorg en Zekerheid
De gesprekskaarten worden gratis verstrekt en de filmpjes zijn online af te spelen. Uitgifte van de gesprekskaartjes gebeurt via de Parkinson(isme) vereniging. De Parkinson(isme) vereniging neemt de materialen op in de Parkinson Academie, zodat alle Parkinson Cafés daar gebruik van kunnen maken.
Ons doel
Het is ons doel om meer mensen met Parkinson(isme), hun naasten en de zorgverleners bekend te maken met de onzichtbare problemen in het denken. Door het toepassen van ommetjes verklein je het obstakel. Daardoor blijf je aantoonbaar meerdere jaren acQef. Je kunt meer en langer meedoen aan sociale acQviteiten. Je voelt je beter en je maakt langer zelf de beslissingen over jouw leven.
Allemaal verschillend
Als de obstakels erger worden zul je andere ommetjes gaan inzeTen. We dagen je uit om hiermee te experimenteren. Je kunt niet vroeg genoeg met ommetjes beginnen. Wat bij de één werkt hoeH niet te werken bij een ander. Iedereen heeH een eigen pallet aan obstakels en daarbij passende ommetjes.
Het denken gaat achteruit
Meestal kennen we Parkinson(isme) door een blokkade met lopen of het ontbreken van de mimiek in het gezicht. Denk maar aan prins Claus. Dat is slechts het topje van de ijsberg. Als de ziekte is vastgesteld, ervaart 48% van de mensen problemen in het denken. Zij vinden dat de meest zorgwekkende klacht.
Het gaat dan om snel afgeleid zijn, slecht kunnen organiseren, moeite hebben met het vinden van de juiste woorden, minder iniQaQef nemen, gevoelig zijn voor druk, van alles kwijt zijn en dat veel dingen ze ontgaan.
Het gedachteloos denken stokt dan en we voelen ons niet meer vanzelf blij. Gelukkig wordt niet alles op één plek in de hersenen opgeslagen. Zo kun je goed werkende delen van de hersenen inzeTen door ommetjes of uitgelokte bewegingen te gebruiken. Daardoor heb je er minder last van.
Boek “Ommetjes door het Parkinsonbrein”
Hoe mensen met Parkinson(isme) omgaan met deze ommetjes is wetenschappelijk onderzocht in de COPIED-studie. Het resultaat is in woord en beeld gebracht in het zelkulpboek “Ommetjes door het Parkinsonbrein”. De kern van het boek bestaat uit de omwegkaarten. Echter, het boek heeH veel meer te bieden.
Het is typisch zo’n boek dat op tafel ligt en je er regelmaQg even bij pakt. Het gedachtegoed uit dit boek zou bij alle mensen met Parkinson(isme), hun naasten en de zorgverleners bekend moeten zijn. Om dit te sQmuleren is “Het gesprek: Ommetjes door het Parkinsonbrein” ontstaan.
Over Parkinson(isme)
In Nederland zijn 63.800 mensen met de ziekte van Parkinson(isme) en elk jaar komt daar 3% bij. Daarmee is Parkinson(isme) de snelst groeiende hersenziekte. Er is een veelheid aan ongemakken in het bewegen, het denken en de emoQe. Medicijnen onderdrukken alleen de symptomen in het bewegen.
Wij zijn trots op onze sponsoren
Zorg en Zekerheid en Stichting Bovenkerk


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.